Hvilken stempelkompressor skal jeg vælge?

Stempelkompressorer er driftssikre maskiner, der kan drive en lang række af mindre trykluftsopgaver. Inden du køber én, skal du lige overveje forskellige ting.

Passer en stempelkompressor til mit behov?

En stempelkompressor vil være det rigtige valg, hvis du har et mindre, intervalbaseret behov for trykluft. Dette er ofte tilfældet for mindre autoværksteder, mindre håndværkeropgaver og i landbruget, samt inden for let industri. 

Har du et større, kontinuerligt behov for trykluft, kan en skruekompressor være en mere optimal løsning.

 

Hvordan vælges den rigtige stempelkompressor?

Når den rigtige stempelkompressor skal vælges, bør du altid tage stilling til de fire grundlæggende elementer ved en trykluftskompressor. 

Det kan være med til at sikre, at kompressoren ikke er under- eller overdimensioneret

For at kunne sikre korrekt dimensionering, er det vigtigt at kende arbejdstrykket for dit trykluftsudstyr samt driftscyklussen. Ved valg af stempelkompressor er det ligeleds vigtigt at kende dens anvendelsesområde.

Skal stempelkompressoren bruges ved en byggeplads eller på et værksted? Og hvor stor en del af den totale driftstid skal kompressoren være fuldt belastet?

Reno stempelkompressorer

Hvor benyttes stempelkompressoren?

Ved valget af en stempelkompressor, er det vigtigt at være klar over, hvor og hvordan den skal benyttes.

Alt efter om stempelkompressoren skal bruges på en byggeplads eller på farten, eller på en fast lokation, f.eks. på et autoværksted, vil kravene til stempelkompressoren være forskellige. 

På en byggeplads, hvor kompressoren skal kunne rykkes fra en ende af byggepladsen til den anden, kan en mobil stempelkompressor med robust hjul og topplade, til beskyttelse af maskinen, være et godt valg. Derudover skal du vurdere adgang til strøm i området. Til opgaver på farten vil en mindre, mere handy kompressor ofte være det optimale valg.

Hvis du derimod anvender trykluft på en fast lokation, kan det være en fordel at vælge en stationær model som kan kobles til dit rørsystem.

En stempelkompressor til let industri vil sandsynligvis have en høj belastningsgrad. Her er en stationær, industriel stempelkompressor velegnet.

Håndværker på byggeplads
Produktionsmedarbejder med trykluftsværktøj

Belastningsgraden

Valget af stempelkompressor dimensioneres ud fra trykluftsbehovet, hvor det er relevant at fokusere på belastningsgraden. 

Belastningsgraden angiver, hvor stor en del af den totale driftstid kompressoren bør være fuldt belastet. 

En stempelkompressor med en belastningsgrad på 50 % bør efter 3 min. kompression hvile i 3 min.
Det betyder, at stempelkompressoren, på anbefalet 1-holdsskifte, vil køre effektivt 4 timer i døgnet. 

Se vores anbefalinger til belastningsgrader på stempel- og skruekompressorer.

 

Læs mere om stempelkompressorer her