Hvad er en stempelkompressor?

En stempelkompressor består af et eller flere stempler, som komprimerer luften. Stempelkompressorer er bedst egnede til mindre trykluftbehov, hvor de skal komprimere trykluft i intervaller. 

Hvordan virker en stempelkompressor?

En stempelkompressor kan have én eller flere cylindere med stempler, der drives af en motor. 

Stempelkompressorer skaber trykluft ved, at stemplet bevæger sig ned og et vakuum dannes over det. Så kan den atmosfærisk luft suges ind og fylde området over stemplet i cylinderen.

Når stemplet bevæger sig op, komprimeres luften i ét eller flere kompressionstrin, samtidigt med at indløbsventilerne lukkes og udløbsventilerne åbnes. For hvert slag kommer der mere luft ind i kompressoren, og trykket stiger.

Reno stempelkompressorer

Typer af kompressionstrin

Trykmåler

Luften kan komprimeres i ét eller flere trin.

I en ét-trins kompressor komprimeres den atmosfæriske luft direkte til trykluft med et eller flere stempler. Stempelkompressorer med ét kompressionstrin benyttes oftest ved tryk op til 10 bar.

En flertrins stempelkompressor komprimerer luften i flere trin, der er forbundet i en serie, hvori luften gradvist komprimeres til det endeligt tryk. Mellem trinnene køles trykluften enten med vand eller luft. Det gør kompressoren i stand til at levere et højere tryk og derved øge effektiviteten. En flertrins stempelkompressor benyttes oftest ved tryk over 10 bar.

Fordele ved en stempelkompressor

En fordel ved at anvende en stempelkompressor er, at den er optimeret til periodisk drift og kan tåle et belastningsniveau op til 40-60 %. 

En anden fordel er, at stempelkompressoren kan fås som både stationære og mobile versioner. Det betyder, at dit behov for trykluft kan dækkes, selv når du er på farten.

Der findes forskellige typer stempelkompressorer, og det er altid muligt at finde en der passer til netop dine behov.

 

Læs mere stempelkompressorer her