Skruekompressor vs stempelkompressor

Hvilken kompressor skal du vælge: En stempel- eller skruekompressor? Det er det helt store spørgsmål!

Reno stempelkompressorer
Reno skruekompressorer FF Monsun

Stempelkompressorer og skruekompressorer er de to mest populære kompressorteknologier, der findes i dag. Men hvilken type kompressor dækker bedst dit behov for trykluft? For at kunne træffe valget, er det nødvendigt at forstå forskellene mellem stempel- og skruekompressorer og deres funktioner. 

Ved investering i en kompressor, er der flere vigtige faktorer, du skal overveje, for at afgøre om du er bedst tjent med en stempel- eller skruekompressor. Faktorer du skal overveje, er bl.a. omkostninger, energieffektivitet, driftscyklus og serviceniveau. Yderligere faktorer, der kan tages i betragtning, er støjniveauet og fremtidige luftbehov. 

Denne guide vil hjælpe dig med at forstå forskellene på de to kompressorer og derved klæde dig bedre på til kunne træffe valget mellem en stempelkompressore og en skruekompressorer.

 

Driftscyklus

Driftscyklussen afspejler, hvordan trykluften forbruges i forhold til arbejdsskift og anvendelsesgraden. 

Arbejdsskift fortæller, hvor mange holdskifte der er pr. døgn, mens anvendelsesgraden afspejler, hvor meget kompressoren benyttes og i hvilke intervaller. Generelt kan man sige, at jo flere arbejdsskifte og jo højere anvendelsesgrad, desto bedre dækker en skruekompressor behovet. 

Stempelkompressorer er designet til intervalbaseret drift, hvilket gør dem ideelle til lavere driftscykluskrav og en lavere anvendelsesgrad. Derimod har skruekompressorer lange driftscyklusser. Faktisk er skruekompressorer bygget til at køre 100 % - hele dagen, hver dag!

Malkningssystem til køer
Bryggeri fabrik

Investeringsomkostninger

Ved budgettering af en kompressor, bør du ikke kun overveje, hvor meget du betaler i anskaffelsespris, du bør også overveje, hvor meget du betaler for din kompressor i længden - drifts- og serviceomkostningerne. 

Hav i tankerne, at 70 % af kompressorens levetidsomkostninger bliver brugt på energiforbrug.

Generelt er skruekompressorers anskaffelsespris højere end stempelkompressorers, men skruekompressorer er mere effektive og bruger mindre energi end stempelkompressorer. I længden kan det betyde lavere driftsomkostninger på en skruekompressor og en større besparelse for dig.

Mand der skriver

Energieffektivitet

Som nævnt ovenfor er energiforbruget den største omkostning igennem en kompressors levetid. 
Det er derfor værd at bruge tid på at spørge dig selv: Er anskaffelsesprisen eller driftsomkostningerne vigtigst for dig og din virksomhed? 

Hvis både en stempel- og skruekompressor kørte den samme mængde timer, ville skruekompressoren være meget mere effektiv og have lavere driftsomkostninger end stempelkompressoren.

Det betyder dog ikke, at en skruekompressor altid vil være det bedste valg, da forbruget af trykluft og anvendelsen også har stor betydning for valget.

 

Service og vedligehold af kompressoren

En kompressor kan holde i mange år, hvis den bliver vedligeholdt korrekt. Det er derfor vigtigt at holde enhver type kompressor på en konsekvent serviceplan! Det kan hjælpe med at sikre maskines effektivitet og en længere levetid.

Alt efter typen af kompressor, kan der også være forskellige lovkrav til servicen og opstillingen af kompressoren. Kontakt serviceteamet, hvis du vil høre mere om lovkravene på de forskellige maskiner.

Generelt er der flere bevægelige dele i en stempelkompressor, hvilket resulterer i øget slitage på maskinen. Meget af vedligeholdelsen kan du dog selv varetage, bl.a. med hjælp fra app’en AirTube

Skruekompressorer slides ikke lige så meget, hvilket kan reducere vedligeholdelsesbehovet, dog kan der være større lovkrav til servicesyn og vedligeholdelsen skal foretages af kvalificerede serviceteknikere.

Der er derfor vigtigt at have det med i overvejelsen ved købet af en kompressor, da ca. 10 % af en kompressors levetidsomkostninger går til service og vedligeholdelse.

Reno serviceteknikker i bil

Yderligere overvejelser

Yderligere bør du også overveje støjniveauet på kompressoren.  Stempelkompressorer støjer generelt mere, sammenlignet med skruekompressorer. Leder du efter en kompressor med lavt støjniveau, kan du overveje en skurekompressor. 

En anden overvejelse er fremtiden: Hvordan forventer du at dit fremtidige behov for trykluft ser ud?

En ulempe ved stempelkompressorer er, at de ikke kan køre kontinuerligt, men har brug for nedkølingsperioder for at undgå nedbrud. Så en stempelkompressor dækker måske behovet for trykluft i dag, men hvis behovet for trykluft stiger i fremtiden, kan det måske betale sig at investere i en mere kraftfuld kompressor i dag.

Skruekompressor eller stempelkompressor?

Skruekompressor Stempelkompressor
Velegnet til højere trykluftsbehov Velegnet til mindre trykluftsbehov
Større investering Mindre investering
Lavere energiomkostninger Højere energiomkostninger
Kan køre kontinuerligt (behøver ikke hvile) Kører periodisk (skal have hvile)
Større servicekrav Lavere servicekrav
Reduceret støjniveau Højere støjniveau

Læs mere om kompressorerne her