Højtryksrenserens seks parametre

Vand under tryk er en optimal løsning til afrensning af snavs og belægninger. Højtryk er vand, som under tryk presses gennem en dyse, med henblik på at øge vandets tryk og dermed renseeffekt.

En højtryksrenser kan grundlæggende beskrives som en avanceret vandpistol. En højtryksrenser er god til rengøring af køretøjer, maskiner og arealer både udendørs og indendørs. Renseren fungerer ved at vandet sprøjtes ud i en kraftig stråle, hvilket løsner og renser belægning for snavs.

En højtryksrensers renseeffekt afgøres af sammensætningen af seks forskellige parametre:

1. Tryk
2. Vandmængde
3. Temperatur
4. Anlæg
5. Rengøringsmidler
6. Valg af dyse

 

1. Tryk

Der findes to typer af tryk; lavtryk og højtryk. Traditionelt arbejder højtryksrensere ved et tryk i intervallet 50-250 bar. Ved forøget tryk øges evnen til at løsne belægningen. Det betyder, at ved renseopgaver, hvor snavset er svært at fjerne, kræves der et højere tryk på din renser. Højere tryk bidrager også til en hurtigere afrensning.

 

2. Vandmængde

Højtryksrensning af belægning

En højtryksrenser benytter typiske en vandmængde svarende til 10-42 l/min., hvilket blot er 10-30 % af forbruget i en traditionel haveslange. Højtryk er derfor vandbesparende, i forhold til den større renseeffekt du opnår.

Ved større vandmængder øges renseeffekten, hvilket bevirker at man kan rengøre større områder ad gangen. Desuden giver en høj vandmængde en god skylleeffekt, så snavset hurtigt fjernes fra rengøringsområdet.

Vandmængde er ligesom tryk et afgørende parameter for effektiv rensning. Med en optimal vandmængde vil rengøringen blive lettere at udføre.

3. Temperatur

Ved højere temperatur øges renseevnen generelt, som følge af en bedre opløsningsevne. Hvilken temperatur, der skal anvendes, afhænger dog af renseopgaven.

Der findes flere forskellige løsninger til, hvordan du kan få en renser med den pågældende temperatur, dine renseopgaver kræver. Læs mere om hedtvandsrensere og koldvandsrensere for at få indblik i, hvilken type højtryksrenser der passer bedst til dine renseopgaver.

 

4. Anlæg

Reno højtryksrenseranlæg

Et renseranlæg kan både være mobilt og stationært. Om din højtryksrenser skal være mobil eller stationær afhænger af renseopgaverne, den skal anvendes til.

Stationære renseanlæg benyttes traditionelt, hvor der foregår regelmæssig rensning på samme lokation. En fordel ved et stationært anlæg er, at det reducerer mængden af slanger og kabler. Ved stationære anlæg er det muligt at sammenbygge flere pumper, hvorved systemet kan benyttes af flere brugere samtidigt. Her vil det tilmed være muligt at designe en kundetilpasset løsning, efter netop dine behov.

Mobile anlæg benyttes traditionelt, hvor rensebehovet varierer eller hvor høj fleksibilitet er nødvendigt. En mobil løsning er især velegnet, hvis du har behov for højtryksrensning på farten, eller hvis du har brug for at flytte din renser rundt på et større område.

 

5. Rengøringsmidler

Rengøringsmidler udgør også et væsentligt element i opnåelsen af høj rengøringseffekt. Jo mere effektivt rengøringsmiddel, jo bedre rensning. Der bør dog kun anvendes rensemidler når det er nødvendigt, for at skåne miljøet mest muligt.

 

6. Valg af dyse

Det er vigtigt at anvende det rigtige tilbehør til højtryksrenseren, for at opnå den bedste renseeffekt. Et vigtigt valg af tilbehør er valget af dyse til din højtryksrenser, da et forkert valg betyder mindre vandtilførsel eller unødigt stop/omløb.

Find ud af, hvilken dyse der passer til dig med vores guide til valg af dyse.